Wat is EM?

Sigrid De Crem is officieel verdeler en adviesverlener voor EM in Dilbeek. Ga naar www.cellaluci.be voor alle info of stuur een email naar sigrid@cellaluci.be

Je staat op het punt een geniale en krachtige combinatie van in de natuur voorkomende micro-organismen te ontdekken…

Wat is EM?

EM is een 100% natuurlijke mix van verschillende bacteriën, schimmels en gisten. De diverse producten met EM hebben een krachtige werking voor je gezondheid en die van je huisdieren, je huishouden en tuin. De heilzame micro-organismen in EM ‘eten’ alle ongezonde micro-organismen weg. Zo verdwijnen geurtjes, schimmels en kwalijke bacteriën uit je omgeving.

Hoe werkt EM?

Simpel gezegd zijn er in de wereld van de kleine beestjes ‘plusjes’, ‘minnetjes’ en ‘plusminnetjes’. De ‘plusminnetjes’ zijn in de meerderheid en volgen de ‘plusjes’ of de ‘minnetjes’. Effectieve micro-organismen zijn de ‘plusjes’.

De ontdekker van EM, hoogleraar tuinbouwkunde Teruo Higa, stelde vast dat slechts enkele stammen van micro-organismen zo dominant zijn dat zij de richting kunnen bepalen. De grote massa is neutraal en volgt de meest dominante groep. Dit noemen ze het dominantie principe.

We moeten dus zoveel mogelijk de opbouwende, levensbevorderende micro-organismen laten toenemen, dan volgt de massa vanzelf!

Uiteindelijk wist Teruo Higa uit zo’n 2000 soorten goede micro-organismen er 80 te destilleren die bijzonder effectief zijn: EM dus.

Samenstelling van EM

Ieder van de verschillende micro-organismen in de EM-mix heeft specifieke taken. Bovendien bevorderen ze ook nog eens elkaars werking. De mix leeft in symbiose. De afvalstoffen van de ene soort zijn weer voeding voor de andere soort. Het resultaat is een afscheiding van grote hoeveelheden voedingsstoffen, waaronder vitaminen, aminozuren, organische zuren en antioxidanten.

Ze komen zo uit de vrije natuur en zijn dus niet bewerkt of gemanipuleerd en worden op natuurlijke wijze gekweekt.

EM bestaat uit 5 groepen van Effectieve Micro-Organismen:

Fotosynthetiserende bacteriën

Deze spelen de hoofdrol. Ze maken waardevolle stoffen aan uit wortels, organische stoffen en uit schadelijke gassen, door zonlicht en warmte van de bodem te benutten. Ze dragen bij tot een betere benutting van het zonlicht, dus een betere fotosynthese. Planten nemen de stofwisselingsproducten van deze bacteriën rechtstreeks op. De fotosynthetiserende bacteriën bevorderen toename van andere bacteriën en binden stikstof.

Actinomyceten
Deze onderdrukken schadelijke schimmels en bacteriën en kunnen samenleven met fotosynthetiserende bacteriën.

Gisten
Deze vervaardigen anti-microbiële en waardevolle stoffen voor de plantengroei. Hun stofwisselingsproducten zijn voedsel voor onder andere melkzuurbacteriën en Actinomyceten.

Melkzuurbacteriën
Deze onderscheiden zich onder andere door een krachtige steriliserende eigenschap. Zij onderdrukken schadelijke micro-organismen en bevorderen een snelle afbraak van organische stof. Zij kunnen de voortplanting van Fusarium, een schadelijke schimmel, onderdrukken.

Schimmels die fermentatie (gisting) teweegbrengen
Deze breken de organische stof snel af. Zo onderdrukken zij stank en voorkomen aantasting door schadelijke insecten.

Meer weten? De boeken zijn bij mij te koop! Er zijn ook magazines en een DVD, ontdek het volledige aanbod in de catalogus.

 

Pin It on Pinterest