De impact van pesticiden op je gezondheid

Meer en meer wordt duidelijk welke impact pesticiden hebben op de gezondheid. In Frankrijk is de ziekte van Parkinson erkend als beroepsziekte bij landbouwers die minstens 10 jaar aan pesticiden zijn blootgesteld. In Frankrijk liep een boer hersenschade op nadat hij dampen van een onkruidverdelger had ingeademd.

Antioxidanten

Onderzoekers aan de Universiteit van Newcastle bundelden de resultaten van 343 kwalitatief hoogstaande studies en gebruikten daarbij de beste methodologie om de resultaten te interpreteren. Uiteindelijk bleken biologische gewassen gemiddeld 17 % meer van de klassieke antioxidanten (vit C, A en E, selenium…) te bevatten dan conventioneel gekweekte landbouwgewassen. Antioxidanten beschermen onze lichaamscellen en het DNA erin tegen schadelijke vrije radicalen.

Men keek ook naar de “secundaire” plantenstoffen zoals de de polyfenolen (waaronder veel ook een beschermende antioxiderende werking uitoefenen), dan bleken biogroenten en – fruit tot liefst 69 % meer van deze stoffen te bevatten! Dat betekent concreet dat men door de keuze voor een biologisch dieet gemiddeld 20 tot 40 procent meer antioxidanten binnenkrijgt of het equivalent van 1 à 2 extra porties fruit of groenten, maar dan zonder de extra aanvoer van calorieën.

Regulier geteelde gewassen via kunstmest krijgen grotere hoeveelheden stikstof, waardoor ze sneller gaan groeien en de concentratie aan antioxidanten erin proportioneel afneemt. Biologische gewassen moeten zelf meer beschermende stoffen aanmaken Dit verklaart het grote verschil in secundaire plantenstoffen. Polyfenolen  dragen bij tot het afhouden van degeneratieziekten zoals hart- en vaatziekten, type 2 diabetes, zenuwziekten, artritis en kanker.

Salvestrolen

Wat kanker betreft,  de Britse Professoren Potter en Burke hebben met hun baanbrekende werk reeds aangetoond dat het consumeren van biologische, niet behandelde gewassen bijdraagt tot de bescherming tegen kanker, omdat ze rijker zijn aan bijzonde, bittere secundaire plantenstoffen: salvestrolen.

Biologische geteelde planten maken namelijk tot 30 maal meer salvestrolen aan om zich te beschermen tegen schimmels dan met fungiciden of schimmelwerende stoffen besproeide conventionele gewassen. In het lichaam van de mens kunnen vervolgens deze salvestrolen heel specifiek kwaadaardige cellen in hun ontwikkeling afremmen of zelfs doden, zonder ook maar enig negatief effect uit te oefenen op gezonde lichaamscellen.

Pesticiden zijn hormoonverstoorders

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) maakte een grondige studie over het hormoonverstorende effect van gewasbeschermingsmiddelen. EFSA hield 41 actieve stoffen onder de loep. Daarvan bleken 15 stoffen effectief hormoonverstorend te werken. Om een idee te geven: volgens studies zijn hormoonverstoorders mede de oorzaak van een lager IQ, van obesitas, vruchtbaarheidsproblemen en zelfs 5 procent van de autismegevallen. Professor Grandjean van de Harvard Universiteit adviseert dan ook aan zwangere vrouwen en kinderen om hormoonverstorende stoffen te vermijden, bijvoorbeeld door zo veel mogelijk biologisch te eten.

Hopelijk kan deze grootscheepse studie niet alleen voorgoed gelden als bewijs dat het consumeren van biologische gewassen aanzienlijke gezondheidsvoordelen biedt, maar is het ook een stimulans voor de overheid en landbouwers om respectievelijk meer de biologische landbouw te promoten en te beoefenen. Want in België bedroeg anno 2011 het aandeel van de landbouwgrond waarop biologisch werd geteeld amper 0,7 %.  Heel weinig als men weet dat in de Europese Unie het gemiddelde 5,3 % bedraagt!

Pesticiden gelinkt aan toename dodelijke darmkanker

In MO Magazine verscheen onlangs dit artikel. Wetenschappers uit Brazilië, Duitsland en Groot-Brittannië hebben het gebruik van pesticiden tussen 2000 en 2012 in Brazilië in kaart gebracht. Daarna hebben ze die resultaten vergeleken met het aantal sterfgevallen door darmkanker in dezelfde periode.

Ze zagen een algemene toename van darmkanker en een correlatie met de hoeveelheid pesticiden die in het land werden verkocht en gebruikt.

 

Wat kan je doen om pesticiden te verwijderen van groenten en fruit?

Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).

Dit komt volgens de auteurs omdat de pesticiden sneller degraderen in baking soda (zuiveringszout), waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn door te wassen.

Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen. Doe 1 theelepel baking soda in 1,5l water.

Spoel het daarna af met water en het grootste gedeelte van de pesticiden zijn verwijderd.

Je kan je groenten ook een paar uur laten weken in een Microferm-bad om de mogelijke pesticiden onschadelijk te maken. Microferm bestaat uit effectieve micro-organismen en kent vele toepassingen (bodem, planten, dieren, vijver etc). Microferm herstelt ook je darmflora en je natuurlijke weerstand en is bij ’t groente Hart te verkrijgen. Lees er hier meer over.

Bronnen

www.velt.nu

https://www.mo.be/nieuws/pesticiden-gelinkt-aan-toename-dodelijke-darmkanker?utm_content=buffer65324&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

https://www.bewustpuur.nl/blogs/bewust-puur-blog/hoe-kun-je-groenten-en-fruit-het-beste-wassen-om-p/

https://www.emvereniging.nl/em-badje-voor-groente/?fbclid=IwAR2hXxvTCyADlMKz8jYwvwbx_32gkEP8vN5-MXr1-X1OON7YkW-gm-UEIvQ

 

De impact van pesticiden op je gezondheid
Tags:         

Geef een reactie

Pin It on Pinterest